MOLNÁR PÉTER

többes biztosítási-és pénzügyi közvetítő

Partnereim

 

            

 

  

Országos Pénzügyi Közvetítő

                  Hálózat

 

  

Kövess a facebookon is
Partner Pénzintézetek

Partner Biztosítók  :

  

 www.aegon.hu

   

  www.allianz.hu

 

    www.eub.hu

 

  www.generali.hu

 

www.groupama-garancia.hu

   

       www.kobe.hu

      

      www.khb.hu

  

     www.signal.hu

       

   www.colonnade.hu

       

   www.uniqa.hu

 

 Partner  Bankok :

 

     Képtalálat a következőre: „k&h bank logó”

Lakástakarék-pénztárak:

 

 

 

 

 

   Aegon Lakástakarék

 

Kényszervállalkozók és minimálbéresek nyugdíjkilátásai

  

 

 2016. július 27.

   
  • A nyugdíjrendszer bizonytalanságának csak egyik oka az öregedő társadalom, és az aktív, dolgozó lakosság számának csökkenése.
  • A másik súlyos probléma, hogy hazánkban minden 3. adófizető csak a minimálbér után fizet adót és nyugdíjjárulékot. Ez nemcsak az állam számára jelent bevételkiesést, hanem a minimálbérre bejelentett munkavállalók, vállalkozók nyugdíjkilátásaira is negatív hatással van.

Az öregségi nyugdíj alapját kizárólag a bejelentett fizetés képezi, tehát az ezen felül kapott dolgozói „juttatás” vagy vállalkozásból kivont pénz nem növeli a majdani nyugdíj összegét.


A kényszervállalkozói létforma igen elterjedt Magyarországon. A KSH adatai alapján jelenleg közel 400 ezer egyéni vállalkozó van hazánkban, a nem hivatalos becslések szerint ez a szám akár a duplája is lehet. Köztudott, hogy eltérő okokból ugyan, de a vállalkozók egy része minimálbérre van bejelentve. A nyugdíj szempontjából ez azt jelenti számukra, hogy csak a minimálbér után számítják a leendő nyugdíjukat. Érdemes tehát felkészülniük arra, hogy rendszeres és megfelelő mértékű megtakarítás hiányában nagyon alacsony nyugdíjjal kell majd számolniuk. A (kényszer)vállalkozók számára különösen nagy érvágást jelenthet, ha munkaképtelenné válnak, és nem jutnak bevételhez. Az elérhető nyugdíjbiztosítások egy része erre is kínál megoldást.

Még súlyosabban érinti ez a probléma a magyar munkaerő-piacon 10-17%-os arányban jelen lévő, ugyanakkor adó- és járulékfizetés szempontjából „láthatatlan” feketemunkásokat (Munkaerő-piaci tükör, 2015). Közülük egyáltalán nem számíthatnak nyugdíjra azok, akik nincsenek bejelentve. A keresetük bizonyos része (pl. minimálbér) után járulékfizetők is csak mostani bevételük töredékét kapják kézhez idős korukban.

  • Mekkora nyugdíjra számíthat az az 50 éves férfi, aki egész életében minimálbérre volt bejelentve?
Az nyugdíjkalkulátorral kiszámoltuk, hogy egy 50 éves férfi, aki 20 éves kora óta dolgozik, és mindvégig minimálbérre volt bejelentve, körülbelül 50 ezer Ft-ot fog kapni havonta nyugdíjas korában.

Ez az összeg a legóvatosabb becslések szerint is fele vagy harmada annak, amiből ez a férfi jelenleg él. Jelentős életszínvonal-romlásra kell tehát készülniük azoknak a minimálbéreseknek – akár kényszervállalkozók, akár alkalmazottak -, akik csak a hivatalosan bejelentett bérük után járó nyugdíjból szeretnének élni időskorukban. Célszerű tehát előrelátóan tervezniük, és anyagi lehetőségeikhez mérten rendszeresen megtakarítaniuk nyugdíjas évekre.
 
Már 40 éves kortól érdemes(kell) ezzel foglalkozni, hogy megfelelő összeget tudjunk felhalmozni 20-25 év alatt, amely kiegészíti a majdani nyugdíjat.
  • „2014.januártól bevezetett adójóváírás régóta meglévő hiányt pótol az egyéni élet- és nyugdíjbiztosítási piacon. A jelenlegi jogszabályok szerint a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százaléka jár személyi jövedelemadó (szja) kedvezményként a befizetőnek. Az adójóváírás legfeljebb évi 130.000 forint lehet, és a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra vehető igénybe”

– hívta fel a figyelmet egy vezető Biztosító életbiztosítási termékfejlesztési igazgatója.

 

 

Galéria
Arhivált hírek
Mennyit fog érni az állami nyugdíj 15-20 év múlva?
Ön tényleg az állami nyugdíjból akar megélni?
2016-09-02 22:49:58
Erősödik a pesszimizmus a nyugdíjjal kapcsolatban
Vajon mennyi lesz a nyugdíjam?
2015-12-13 18:34:40
Hol a legjobb megöregedni?
Nyugdíjasok legjobb országa több szempont szerint.
2015-09-17 13:36:40
Több mint 420 milliós kárbejelentések májusban az AEGON-nál!
Viharkárok hatalmas károkat okoztak eddig...
2015-05-27 12:24:26
Nyugdíjasok 70%-a megbánta, hogy nem rakott félre aktív éveiben!
Nyugdíjasok nagy része ma már másképp csinálná...de már késő bánat.
2015-04-18 10:17:22
Nő a lakásbiztosítások száma
Nő a lakásbiztosítások száma
2015-02-15 12:43:20
Hírlevélre feliratkozás
Vezetéknév*
Keresztnév*
E-mail*